Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν τεκμηριωμένες μελέτες ότι ορισμένες ουσίες των αποβλήτων έχουν σημαντικές βιολογικές δράσεις (π.χ. αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές κ.τ.λ.) και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποικιλοτρόπως (π.χ. διατροφικά πρόσθετα, καλλυντικά) κεντρίζοντας το οικολογικό και οικονομικό ενδιαφέρον. Η μετατροπή των αποβλήτων οινοποίησης σε οικονομικά αξιοποιήσιμων προϊόντων, πρέπει να αποτελεί μέρος των ορθών πρακτικών οινοποίησης, καθώς μειώνει τις ανησυχίες που αφορούν τη διάθεση των αποβλήτων αλλά και μπορεί να αποφέρει κέρδος από την παραγωγή πρώτων υλών στον κλάδο της κοσμητολογίας, της διατροφής, των καυσίμων κ.ο.κ.
Η φλεβική ανεπάρκεια είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αυξημένη φλεβική πίεση. Μπορεί να προκύψει από (i) ανεπάρκεια των βαλβίδων των επιφανειακών, εν των βάθει ή διατιτρωσών φλεβών, (ii) λόγω φλεβικής απόφραξης ή (iii) συνδυασμού των ανωτέρω. Η φλεβική νόσος των κάτω άκρων απαντάται συχνά στο γενικό πληθυσμό και οι πιο κοινές εκδηλώσεις της είναι οι ευρυαγγείες, οι τηλεαγγειεκτασίες και οι κιρσοί. Τα συμπτώματα που συνοδεύουν τη φλεβική ανεπάρκεια περιλαμβάνουν οίδημα, πόνο, βαριά άκρα, καυσαλγίες, αίσθημα τάσεως, κνησμό, νυχτερινές κράμπες και αιμωδίες. Στη χρόνια μορφή της, η φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να καταλήξει σε εμφάνιση υπέρχρωσης, φλεβικού εκζέματος, λιποδερματοσκλήρυνσης ή και φλεβικών ελκών που επουλώνονται δύσκολα. Οι ακριβείς μοριακοί μηχανισμοί παθογένεσης της φλεβικής ανεπάρκειας παραμένουν εν πολλοίς αδιευκρίνιστοι. Από φαρμακολογικής άποψης υπάρχουν τέσσερις ομάδες βιοδραστικών ουσιών που έχουν δείξει δραστικότητα στη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια. Αυτές περιλαμβάνουν κουμαρίνες (α-βενζοπυρένια), φλαβονοειδή (γ-βενζοπυρένια), σαπωνοσίδες (εκχυλίσματα αγριοκαστανιάς) και άλλα φυτικά εκχυλίσματα. Οι πιο πάνω βιοδραστικές ουσίες έχουν φλεβοδραστικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται ευρέως σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και ο ακριβής μηχανισμός δράσης για τις διάφορες βιοδραστικές ουσίες δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως.
Σε πρόσφατη μονογραφία του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει αποδεχτεί ως επωφελή τη χρήση των φύλλων της αμπέλου στη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια. Σκοπός της πρότασης VITVIN είναι η αξιοποίηση των υποπροϊόντων οινοποίησης του ΠΟΠ οίνου Ραψάνη καθώς και φυτικών μερών της αμπέλου για την παραγωγή εκχυλισμάτων ή/και εμπλουτισμένων κλασμάτων με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμου συμπληρώματος διατροφής με ισχυρισμούς υγείας για την αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας.